Jmac
 • JMAC WORLD WIDE

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  JMAC genomför över 1000 projekt World Wide. Länken nedan visar på två exempel.

  Gå till case

  Gå till case

   

   

   

   

Vad är Lean?

Själva benämningen ”LEAN” kommer från den akademiska världen. Ett omfattande forskningsprojekt startades i USA i mitten av 1980-talet och leddes av forskare från MIT (Massachusetts Institute of Technology). Programmet hette IMVP; International Motor Vehicle Program och forskare och industrikompetens från fjorton länder deltog. Detta program pågår fortfarande.

Den mest kända rapporten från IMVP kom ut 1990 i form av boken ”The Machine that Changed the World” som beskrev hur den japanska bilindustrin var i en klass för sig och de amerikanska och europeiska biltillverkarna i många fall inte ens var hälften så effektiva i sitt sätt att utveckla/producera/sälja. Denna rapport grundlade ett nytt tankesätt för den hårt konkurrensutsatta bilindustrin.

Idag är det svårt att överleva utan de lean-principer som var orsaken till skillnaden i studien.

Tillväxtfokusering
Det som många förbiser är att LEAN är tillväxtfokuserat! Med LEAN handlar det om att använda sina resurser snålt och frigöra kapacitet för att kunna växa – inte för att skära ned! Som exempel kan nämnas att Toyota Motor Co. i Japan avskedade personal p g a sysselsättningsbrist senast 1950. LEAN bygger på allas delaktighet och med trygghet på arbetsplatsen som förutsättning och resultat.

Toyota Production System (TPS)
Det mest kända konceptet som gav upphov till begreppet LEAN, som kanske också är det mest framgångsrika, är Toyotas koncept: TPS. Det som är viktigt att komma ihåg är att ordet ”Production” i TPS inte betyder tillverkning utan omfattar hela företaget. TPS är ett företagssystem, inte ett tillverkningssystem.

Allt utgår från tillverkningen
Hjärtat i ett LEAN företag är tillverkningen – det är här som det värdeförädlande arbetet sker och varifrån hela företaget styrs. På Toyota exempelvis anställs du alltid till företaget och inte till en befattning, om man börjar alltid arbeta i företagets hjärta; Produktionen. När du kan tillverkningsprocessen i praktiken är du också kvalificerad till att söka dig till andra tjänster.

Förhållningssätt mer än teknik
Att fokusera på det förädlande arbetet och bekämpa slöseri är mer ett förhållningssätt och attityd än teknik, det är ett sätt att ”vara”.

 

Sammanfattning

1. Produktion är företagets hjärta och planerade flaskhals – betrakta allt annat som support; teknisk utveckling, inköp, försäljning, etc.

2. Fokusering på att bara göra det som tillför mervärde för kunden – allt annat är slöseri och måste bekämpas. Inställningen till slöseri kan jämföras med inställningen till en fiende i krig.

3. Chefen är tränare/lärare i hur man bedriver en verksamhet och samtidigt bekämpar slöseri. På ett ”LEAN- företag” i Japan finns inga koordinatorer eller andra vid-sidan-av-funktioner som lär ut; chefen är lärare. Skulle det finnas lärare vid sidan om är det seniora ledare som trappar ner som operativa chefer.

4. Alla anställda lär sej produktion först eftersom det är det mest väsentliga. Därefter kan man göra karriär i supportfunktioner som utveckling, inköp, marknad, etc.

Aktuella utbildningar

En eftermiddag om Lean Ledarskap med Gert Frick

Möt Gert Frick och JMAC Scandinavia i Stockholm (8 juni) och Göteborg (11 juni) för en eftermiddag om Lean Ledarskap!

Läs mer

Lean-träning i Japan 2015 – nu kan Du anmäla dig direkt på hemsidan!

2015 års nyhet! Några platser kvar till årets utbildningar i Japan: Lean Management Production System och Lean Management Leadership System! Inspireras, motiveras och utmanas!

Läs mer

Nyhet! Lean-kontoret – en utbildning i Administration och Service; 23-24 september i Göteborg

Lean för Administration och Tjänster är en helt ny tvådagars workshop som handlar om att förstå hur man kan förbättra administrationen av tjänsteprocesser genom att arbeta med olika Leanverktyg. 23-24 september ges en öppen workshop i Göteborg!

Läs mer

Boka den 1 & 2 sept för Förbättringsarbete genom Lean!

Grundkurs i Förbättringsarbete genom Lean. Vi erbjuder ett nytt upplägg på våra öppna workshops i Trampbilsfabriken på vårt Lean Training Center under 2015. Nästa kurs går av stapeln 1-2 sept i Södertälje.

Läs mer

TPM Seminarium i Göteborg

Den 19 september hade JMAC Scandinavia nöjet att få välkomna Yoshiaki Morita, director från JMAC TPM Company i Japan till ett seminarium där han gav sin syn på ”How to implement effective TPM”.

Läs mer

Kung Carl XVI Gustav besökte Lean Training Center

Kung Carl XVI Gustav besökte JMAC Scandinavias Lean Training Center under sitt besök I Trollhättan den 26e september.

Läs mer